خواص کود‌های شیمیایی ازت

ساخت وبلاگ

ازت به طور‌‌های نیترات ، یون آمونیم و اوره قابل جذب گیاه میباشد. نیترات آمونیم ۳۳ درصد ازت داشته و هر دو هیبت ازت آن قابل جذب گیاه هستند. زیرا دارنده توشه منفی میباشد جذب کلوئید‌های خاک نشده و در معرض شستشو از خاک میباشد. ولی زیرا دارنده توشه مثبت میباشد جذب کلوئید‌های خاک می گردد. اوره متداول ترین کود ازت در کشور‌ایران میباشد. اوره از ترکیبات آلی بشمار رفته و به همین هیبت قابل جذب گیاه هست. از محلول اوره در محلول پاشی برگ گیا‌هان نیز به کار گیری می‌گردد. اوره نیترات آمونیم را می‌اقتدار پیش از کاشت فرآورده و یا این که بصورت سرک و سپس که گیاه یه خرده رویش نمود به خاک اعطا کرد. سولفات آمونیم ضمن ازت دارنده ۲۴ درصد گوگرد میباشد. هیدرات آمونیم را که از حل شدن آمونیاک در آب بدست می آید پیش از کاشت توسط سرنگ‌‌های اختصاصی در پایین لای‌‌های از خاک قرار می دهند.

نیترات کلسیم و نیترات پتاسیم درصد ازت یه خرده داشته وکمتر بعنوان منبع کود ازت در خاک مصرف میگردند. این کود‌ها غالباً در محلول‌‌های غذائی بعنوان منابع کلسیم یا این که پتاسیم آیتم استعمال قرار میگیرند.

یکی کود‌های مصرفی، کود اوره میباشد. کود اوره که به کود شکری نیز دارای شهرت میباشد در سطح عالم از لبریز مصرف‌ترین و ارزان‌ترین کود‌های شیمیایی ازتی میباشد. کود اوره ۴۶ درصد ازت دارااست و حلالیتش در آب خیلی بهتر میباشد و به همین استدلال در خاک برای تهیه و تنظیم محلول‌‌های کودی و محلول پاشی بر روی گیاه آیتم استعمال قرار می‌گیرد. در محلول پاشی روی گیاه ممکن میباشد که کود اوره دارنده پاره ای ماده سمی بیوره باشد که‌این ماده نباید از یک مقدار معین بیشتر باشد.

مشکلی که در امر با کود اوره وجود دارااست این میباشد که به جهت حلالیت زیادش شستشویش در خاک خیلی زیاد میباشد. یعنی درصورتی که آب آبیاری یا این که بارندگی زیاد و خاک شنی باشد به راحتی این کود در خاک شسته می شود.

کود اصلی دیگر، کود سولفات آمونیوم میباشد. این کود ٢١ درصد ازت و ٢۴ درصد گوگرد دارااست و اسیدزا بوده و شایسته ترین کود برای وضعیت خاک‌‌های کشور‌ایران میباشد. کود سولفات آمونیوم به جهت پائین بودن درصد ازت آن نسبتاً گران میباشد. کود نیترات آمونیوم از کود‌های اساسی دیگر میباشد که از مخلوط آمونیاک و اسید نیتریک ساخت میگردد.

خصوصیت این کود آن میباشد که دارنده هر دو نوع منبع ازتی گیاه یعنی نیترات و آمونیوم میباشد. و یکی‌از معایبش آن میباشد که به سادگی رطوبت هوا را جذب می‌نماید و دانه‌‌های کود بهم چسبیده و تشکیل کلوخه میدهند و دیگر آن که اشتعال زا میباشد. یعنی در صورتی ضربه به کود وارد گردد حریق می‌گیرد و ایراد حریق سوزی به وجود میاورد.

یکی از دیگر از کود‌های ازتی پر اسم و رسم و مشهور کود اوره با پوشش گوگردی میباشد. حلالیت کود اوره بالاست و قابلیت شستشویش زیاد بوده و دانه‌‌های کود اوره بر روی آن یک پوشش گوگردی تولید می‌نمایند.

به‌این کود اصطلاحاً نماید حل میگویند. یعنی کود SU به‌تدریج ازت خویش را آزاد می‌نماید و شستشو و تلفات کود خیلی کمتر بوده و از این لحاظ قادر است کود قابل قبولی باشد البته نسبت به کود اوره ساده گران میباشد و برای گیا‌هان زینتی و برای قوانینی که قابلیت آب‌شویی زیاد بوده یا این که محصولاتی که از لحاظ اقتصادی بهینه میباشد قادر است کود مطلوب و مفیدی باشد.

سایت تخصصی مقالات کشاورزی...
ما را در سایت سایت تخصصی مقالات کشاورزی دنبال می کنید

برچسب : کود, نویسنده : pirkariz fertilizer بازدید : 94 تاريخ : دوشنبه 7 شهريور 1401 ساعت: 19:06